Over Pete

Pete Wu is journalist, schrijver, redacteur en documentairemaker.

Voor boekingen, lezingen, interviews of schrijf- en redactieopdrachten kun je een mailtje sturen naar petewumedia@gmail.com.

Op 24 oktober 2019 verscheen zijn debuut De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu bij uitgeverij Das Mag. Dat werd genomineerd voor de Brusseprijs 2020 voor het beste journalistieke boek.

Op 8 juni 2020 verscheen de documentaireserie Pete en de Bananen op tv en online, over daten en liefde als jonge Oost-Aziatische Nederlander. Die maakte hij samen met regisseur Willem Timmers voor VPRO Dorst.

In 2020 was hij gastcolumnist bij de Volkskrant, werd hij benoemd tot een van de NRC Talenten van 2020 (categorie Literatuur) en stond hij in de Community Top 100 (categorie Cultuur). Ook is hij sinds 2020 ambassadeur voor Pride Amsterdam, adviescommissielid voor Literatuur Vlaanderen en eindredacteur voor online journalistieke platform Brandpunt+. In 2021 werd hij benoemd tot één van de vijftien Volkskrant Talenten van 2021 (categorie Media).

Pete publiceerde proza in De GidsDIG, Extra Extra Magazine, De Revisor en de eerste Sampler van uitgeverij Das Mag in 2018. Eerder studeerde hij Engelse literatuur, Amerikanistiek en mediafilosofie, en schreef hij reportages, artikelen en interviews over identiteit en activisme, de kleine Mensch en de grote Denker. Dat deed hij voor onder andere Brandpunt+, de Volkskrant en Volkskrant Magazine, VICE, NOS, International Film Festival Rotterdam en Quest.

Volg Pete en zijn werk via zijn LinkedIn-profiel en zijn Instagram-profiel.