Palindroom [NOS]

PalindroomZe zijn dangerous, maar daar geloof ik al niet meer in. Elke keer als ze buiten met me willen praten dan gaat het oubollig over iets met ‘agressieve jeugd’. Het is allang gedaan met ze, en toch willen die oudjes nog meedoen met de jonge mensen. Ik zweer het je, het pure kwaad schuilt achter die droevige rood doorlopen ogen en het gerimpelde gelaat. Die sinistere bejaarde renteniers in die dure huizencomplexen in Florida klagen dan ook over van alles hier in de Starbucks. Maar ik kan ze zien vanachter mijn laptop, en kan ze in de gaten houden. Want hoe je het ook wendt of keert, ik ben immers een maverick.

Iedereen heeft het vanavond over Joe de Loodgieter, Madge’s scheiding en een saaie wedstrijd, maar ik kijk naar een herhaling van het satirische programma Saturday Night Live waarin Tina Fey een sketch doet als een overdreven leeghoofdige en er omheen draaiende Sarah Palin. Fey doet het goed als de Republikeinse vice-presidentskandidaat met haar nep-Alaskaanse accent. Ik moet er hard om lachen, en er klinkt geschreeuw van de rijke oudjes. Of het wat stiller kan? Het zijn vast oude Republikeinen die oneindig oorlog met me willen. Ik zet mezelf wat zachter, want ik heb dan wel een ziel, maar ik ben geen halve zooldaat in Irak.

Ondertussen zakt de populariteit van de gouverneur van Alaska naar ongekende poolzeediepte en gaan de geruchten dat Palin zelf in SNL zal verschijnen om haar imago wat op te krikken. Dat heeft ze toch niet nodig: er is een kind naar haar én McCain vernoemd, haar gezicht is een van de populairste maskers voor het komende Halloween-feest op 30 oktober, de toekomstige schoonzoon die haar puberende dochter impregneerde gaat niet op haar stemmen maar het-is-al-goed-want hij is zich slechts vergeten te registreren, en bovendien wordt Palin niet uitgefloten bij de opening van een ijshockeywedstrijd! Het gaat prima met Palins droom om vice-president te worden. Toch?

Iedereen heeft het over Obama’s gladde praatjes en kalmte tegenover McCains persoonlijke aanvallen in het laatste debat, maar is Palins bijdrage de laatste kogel in haar legale jachtgeweer? Met de aanstelling van de jonge Palin hoopte de oude McCain op extra steun van jonge mensen. Gaan jonge vrouwen ook een Palin-bril kopen, of vallen zij voor de nonchalante charmes van Obama? Gaan meer mensen af op Palins schattige knipoog, of knappen zij af op haar ‘buitenlandbeleid’? Ze gaf toe niet veel te weten over de oorlog in Irak (ze vindt het zielig, maar ze is toch geen soldaat?).

‘Ze’ zijn toch dangerous, had Palin gehoord. Elke keer als de Russen in het nieuws verschijnen dan gaat het over iets oubolligs of iets agressiefs. Het is allang gedaan met ze, en toch willen zij nog meedoen op het wereldtoneel. Pure onmacht schuilt achter Poetins droevige rode ogen en gerimpelde gelaat. Die sinistere oorlogsvoerders in de bergen in Georgië doen ook alles om hun macht te behouden. Maar Palin kan ze zien vanaf haar huis in Alaska, en dan kan zij ze – het liefst als vice-president – in de gaten houden. Want hoe je het ook bekijkt, van voren naar achteren of van achteren naar voren, het blijft immers maverick Palins jachtterrein.

 

Eerder gepubliceerd door NOS.