Misschien morgen [NOS]

Misschien morgen“It’s ‘welcome to the free world for me’ and Barack Obama.” Blake Fielder-Civil, Amy Winehouse d’r hubby, is blij wanneer hij uit het gevang, hop, een nieuwe wereld instapt. Ja, iedereen lijkt wel blij wakker te zijn geworden, want we weten nu dat vanaf 20 januari 2009 B.O. Barackus de touwtjes (ook de vrouwtjes?) in handen heeft en niet McSame. Maar Blake gaat alweer door met z’n leven: “Now all I want to do is see Amy.” Ah gossie! Blijven we teveel stilstaan, of moeten wij op deze days after ook maar weer verder?

Joran vs. Peter R, Federer vs. Nadal vs. Murray, en Bert vs. Ernie; aan dit rijtje legendarische tegenstanders kan nu dus ook McCain versus Obama worden toegevoegd. Hun 21 maanden durende titanencampagnes hebben vruchten afgeworpen: nog nooit hebben zoveel Amerikanen gestemd op O’Blabla of McKenmenietschelen. De speech van verliezer McCain was prachtig (en) Amerikaans en hij trad het podium af met de kin omhoog. McCan’t zal niet nog maandenlang dansen op “Maybe Tomorrow” van de Stereophonics; hij moet door.Na zijn toespraak besefte ik dat er echt iets unieks is gebeurd, wat in de toekomst misschien niet meer uniek is. Gainesville-bewoonster Hailey (28) vertelt dat ze vooral blij is dat haar 4-jarige dochter zal opgroeien en niet beter zal weten dan dat de president De President is, en niet De Eerste Zwarte President. “Knowing that, gives me hope.” Obama kan zich maar beter schrap zetten voor de toekomst.

“Change has come to America,” sprak hij zijn menigte toe. “I know you didn’t [vote] just to win an election. And I know you didn’t do it for me. You did it because you understand the enormity of the task that lies ahead.” Ja, het klopt: doodgeverfd met een likje Democratenblauw werd hij gepromoot als een president voor alle Amerikanen, met De Oplossing voor handen. Maar na een dronken overwinningsfeest vol beerpong en Bud Light bestaat de ravage op het kantoor in het Witte Huis nog altijd wel uit allerlei herinneringen aan acht lange Bush-jaren: een verloren lasso ligt naast twee oorlogen, een cowboyhoed en een financiele crisis. Yes we can? GO-bama? Wat gaat Obama doen om deze wereld door te laten draaien? We wachten af, maar het is niet te hopen dat hij dezelfde fouten maakt als Bush. Nee, bedankt; zoals Amy Wijnkelder zou zeggen: “I’d rather have cat aids, thank you.” Een rauwe ei en een gratis bakje Starbucks helpen dan ook niet tegen deze apenkater. Even door blijven pitten ook niet. Het is tijd om te handelen. Nu.

Nou ja, morgen weer. Misschien.

 

Eerder gepubliceerd op NOS.