Mijn medespleetogen geven weinig om Gordon [VICE]

Op werk, in restaurants, op straat, op de wc: als Aziatische Nederlander krijg je wel vaker een bak stront aan gezelligheidsracisme over je heen. Bij mij wordt er ongeveer één keer per maand een variant op ‘Poepchinees’ naar me geslingerd. Over het ‘poep’-gedeelte valt nog te twisten, maar dat ik van Chinese afkomst ben, dat valt niet te ontkennen. Soms wordt er daarom uit gemakzucht alleen ‘Chinees’ naar me geroepen. Gelukkig bedacht Gordon wat creatievere benamingen in topshow Holland’s Got Talent.

Nu het wereldnieuws is dat Gordon 1,3 miljard Chinese mensen alleen associeert met de restaurants die sommige voormalige landgenoten van hen in Nederland bestieren, vroeg ik mijn medespleetogen of ze Gordon ook maar gedoe vinden.

aanyoung

Aanyoung (31, Amsterdam)
Afkomst: Hong Kong, China

Al 31 jaar in Nederland

Ook al Gordon-moe?
Nou, ik heb het gezien op YouTube en alle commotie eromheen meegemaakt, maar ik vond het eigenlijk wel grappig. Er wordt zo’n big deal van gemaakt, terwijl Gordon gewoon is ingehuurd om kutopmerkingen te maken. De aandacht die je hem geeft is de aandacht die hij wil.

Maar heb jij dan nog nooit in zo’n situatie gezeten?
Er wordt altijd onderscheid gemaakt en niet altijd op een racistische manier. Ik snap wel dat er in de Chinese cultuur veel ja-knikkers voorkomen, mensen die nooit iets terug durven te zeggen, maar de generatie Aziaten die in Nederland is opgegroeid zijn hoogopgeleid en hebben zelfspot genoeg. Chinezen zijn volgens mij niet zo snel op hun tenen getrapt.

Er zijn mensen die het kut vinden om voor bamihap te worden uitgemaakt.
Dat heeft volgens mij te maken met sociaaleconomische omstandigheden. Je moet ook kijken naar de niveau van de show. Die Gordon ís toch gewoon vals? Hij bedoelt niets racistisch met zijn opmerkingen. Ik maak ze zelf ook heel vaak.

sissy

Sissy (26, Rotterdam)
Afkomst: China
Al 26 jaar in Nederland

Hoe ga jij op Gordon tegenwoordig?
Ik zag het fragment toevallig op RTL Boulevard en was niet heel erg onder de indruk. Ik vond het heel flauw. Hij heeft de reputatie dat hij een op de vijf mensen zo behandelt. Ik zou het erger vinden als het niet Gordon was geweest.

Wat als hij jou zo zou behandelen?
Ik zou een grote bek trekken en vragen of hij niet iets beters kan verzinnen. Hij heeft bij mij geen snaar geraakt, nee.

Wat heb jij allemaal naar je hoofd geslingerd gekregen omdat je amandelvormige ogen hebt?
Niets. En ik kom zelf uit Lisse, een dorp met alleen maar blanke mensen. Ik ben nooit echt gepest of uitgescholden op school of op straat. Ook niet met werk vroeger, want ik werkte altijd thuis.

Thuis?
In het restaurant, ja.

thao

Thao (24, Amsterdam)
Afkomst: Vietnam
Al 24 jaar in Nederland

Doen Gordons grappen over Chinese menu’s je iets?
Het is herkenbaar omdat ik het dagelijks meemaak. Mensen roepen dan “Ni hao” naar me op een belachelijke manier. Of ze maken buigingen en gniffelen. Ik heb wel het gevoel dat mensen je op een andere manier aanspreken.

Wil je erover praten?
Het maakt me soms wel boos. Soms let ik er niet op en dan denk ik: whatever. Maar soms triggert het wel eens iets, want het gebeurt wel heel vaak.

Noem eens een voorbeeld.
Nou, ik ging vorig jaar met mijn zus theedrinken op de Dappermarkt in een café. Daar zaten rasechte Amsterdammers die niet doorhadden dat zij ons heel erg bekeken. Alle ogen waren op ons gericht toen we binnenkwamen, dus ik voelde me ongemakkelijk. Ik ben ook Nederlander maar daar leek het niet op in dat café.

En zeg je daar dan wat van?
De meeste mensen vinden het gek als je iets terugzegt, maar als je het zo vaak meemaakt, dan leer je wel voor jezelf op te komen.

irene

Irene (28, Apeldoorn)
Afkomst: China
Al 28 jaar in Nederland

Die Gordon…
Waar het mij omgaat, is dat er eindelijk een reactie komt vanuit de Chinese gemeenschap. Voor zoveel mensen zijn opmerkingen als die van Gordon vanzelfsprekend, maar dat wordt nu met een nieuwe blik bekeken.

Maar waarom ineens nu?
Onze huidige generatie is goed geïntegreerd. Wij weten veel meer wat er speelt in de maatschappij. De cultuur van niks-meer-zeggen is minder gewoon geworden voor Chinezen hier. Als voorzitter van de CPIPF [Chinese Politieke Integratie & Participatie Fonds] probeer ik de stem van de Chinese Nederlanders te laten horen. We hebben met het CPIPF in een brief om publieke excuses gevraagd van Gordon en de rest van de Holland’s Got Talent-jury.

Wat wordt er naar jou geroepen?

Noem alle clichés maar op. “Konnichiwa”, onder andere. Ik ben daar inmiddels immuun voor geworden. Het zijn vaak losse flodders omdat mensen het grappig vinden. Je kan er wat van zeggen, maar je schiet er niets mee op. Ik negeer het gewoon, als er geen constructieve discussie mogelijk is.

Maar gaat het niet juist om je stem te laten horen?
Nou, het is juist niet de bedoeling om te polariseren. We willen Gordon niet van zijn troon afstoten. Ik denk dat we op grote schaal moeten samenwerken met andere allochtone groepen tegen dit soort dingen.

Ja, maar. Die Gordon, hè?
Van Gordon vind ik niet zoveel.

 

Eerder gepubliceerd op VICE.